Motorrijden met plezier

angst voor motorrijden met EFT
Probleemstelling
MC zat telkens verkrampt en met angst als ze meereed op de motor met haar partner. Motorrijden kan aangenaam zijn en geeft een gevoel van vrijheid als je ontspannen kan meerijden.  Verkrampt zitten werkt enkel tegen en kan gevaarlijk zijn voor de motorrijder. Lange ritten waren de hel voor haar. Toch wou ze er graag van genieten om haar man een plezier te doen en samen leuke uitstappen te maken.
Aanpak
In 2 EFT sessies hebben we gewerkt op MC’s fysieke gewaarwordingen in haar lichaam : zweet, verkrampte spieren, versnelde ademhaling…  Ook op haar angsten hebben we gewerkt: angst in de bochten, angst om te vallen etc..
Eindresultaat
Ik kreeg deze reactie van haar : ‘Ik wou je even meedelen dat het motorweekend goed verlopen is. Ik heb voor het eerst van de ritten genoten, zonder angst.
Bedankt voor de EFT sessies.’

EFT voor kinderen bij ‘ongelukjes’

Probleemstelling

Tijdens mijn vakantie ontmoette ik een Belgisch jongetje na een val in de speeltuin waardoor zijn 2 frontale snijtanden afgebroken waren. Geschrokken door het voorval en in paniek verkeerde hij in de overtuiging dat hij zijn tanden definitief kwijt was en dat niemand hem daardoor nog leuk zou vinden.

Aanpak

Na overleg met de ouders en het jongetje zelf, zochten we een rustig plekje op. Ik vroeg hem naar zijn gedachten en lichamelijke gewaarwordingen. Hij voelde kriebels in de buik als zij dacht aan al zijn angsten. Hij voelde zich ook beschaamd.
Na 4 rondjes tikken namen zijn bezorgdheid, angsten en schaamtegevoelens af en werd hij rustiger.

De dag nadien is het jongetje op consult geweest bij een lokale tandarts. De tandarts reconstrueerde het beschadigde tandgedeelte met kunststof materiaal. Het jongetje is in de namiddag bij mij langs geweest om mij te bedanken voor het ‘tikken’. Hij verwoordde het als volgt : “Bedankt nogmaals Kristel, voor dat tikken, ik voelde me gisteren al snel veel beter en heb kunnen slapen, en kijk eens naar mijn nieuwe tandjes, vind je ze mooi ?”

Eindresultaat
Het angstige en onzelfzekere jongetje was getransformeerd in een zelfzekere vrolijke bengel.

Het deed me plezier om hiervan getuige te mogen zijn.

Ook bij kinderen kunnen zo’n ongelukjes een negatieve of beperkende overtuiging installeren. Wanneer we dit behandelen met EFT, dan heeft dit geen kans om het zelfbeeld van het kind te beïnvloeden.

Meer weten over EFT (emotional freedom techniques) ?

www.karmo-zijn.be

 

Hoe spreekangst / podiumangst overwinnen met EFT ?

Probleemstelling

X heeft een directiefunctie en worstelt al jaren met spreekangst.

Spreekangst is volgens diverse onderzoeken de meest voorkomende angst: bijna 95% van de mensen heeft in lichtere of zwaardere mate moeite met het spreken voor een groep. Mensen met spreekangst kunnen wekenlang wakker liggen voor een toespraak van maar vijf minuten. Spreekangst kan veel lichamelijke verschijnselen veroorzaken, zoals trillen, zweten en hartkloppingen. Spreekangst komt niet alleen voor bij het spreken voor grote groepen mensen, maar ook bij bijvoorbeeld voorstelrondjes, vergaderingen, of verjaardagen. Bron: spreekangst.nl.

Vorige week stelde het directiecomité de vraag aan X om een speech te geven op het personeelsfeest, waar gemiddeld zo’n 400 werknemers aanwezig zullen zijn. X kan dit verzoek niet weigeren en voelt zich heel oncomfortabel bij de gedachte alleen al. Slapeloze nachten tikken weg en intussen komt het feest dichter en dichter….

Aanpak

Wanneer X me contacteert rest er slechts beperkte tijd voor het personeelsfeest eraan komt. Hierdoor kunnen we slechts één EFT-sessie inplannen. Deze EFT-sessie hebben we volledig gewijd aan het tikken op alle emoties en angsten die X koppelt aan de gedachte dat ze voor een publiek zal staan. Ik breng X gedurende deze EFT-sessie de belangrijkste principes van de EFT-basistechniek bij. Ik geef X een paar emotie-zinnetjes mee die ze kan gebruiken de komende dagen.

Wanneer je EFT toepast is het belangrijk om de emotie waarover je ontevreden bent zelf uit te spreken. Je concentreert je op een zin waarin op dat moment het emotionele probleem verwoord is. Dan wordt deze emotie opgelost.

Zulke emotie-zinnen kunnen zijn:

Ik heb angst voor :

• black-out

• ik ga rood worden

• ik ga niet durven kijken in het publiek

• ik ga stotteren

• ik ga beven

• mijn hart slaat sneller

• begin te zweten

• …

Het mooie aan EFT is dat je het zelf kunt doen. Je kan op je eigen accupunctuurpunten tikken. Dat betekent ook dat X overal EFT kan toepassen: tijdens de pauze op het werk of gewoon thuis in de zetel.

Eindresultaat

De dag na het personeelsfeest heeft X me gemaild met een heel fiere boodschap : ze heeft vlotjes gespeecht en kreeg nadien verschillende complimenten. De dag voordien ervaarde X nog wel de spreekwoordelijke podiumvrees, maar eens op het podium, bleken alle nare fysieke reacties weg te zijn. Na het uitvoeren van de EFT-behandeling voelde X zich meer ontspannen en had ze een positievere kijk op haar prestaties.